Här följer en kort beskrivning av de stora skillnaderna mellan aktiebolag, enskild firma och egenanställning, samt några av respektive alternativs för- och nackdelar.
Aktiebolaget är en juridisk person med eget organisationsnummer. Det gör det möjligt att i företagets namn anställa personal och ingå affärsavtal. Delägarna är inte personligt ansvariga för företagets juridiska och ekonomiska förbindelser. Däremot är styrelsen ansvarig för bolagets skötsel, att lagar och regler följs, och att skatter och avgifter betalas in till myndigheterna.
En enskild firma är enklare att starta och kräver inget aktiekapital. Det räcker att betala en avgift för att registrera sig som enskild näringsidkare. Man får inget unikt organisationsnummer utan verksamheten bedrivs under personnumret, och man blir därför personligen ekonomiskt och juridiskt ansvarig för de åtaganden man gör i verksamheten.
Egenanställning innebär att du skapar ett konto hos ett egenanställningsföretag. Du hittar själv kunderna och kommer överens om uppdrag och pris. Under uppdragen är du anställd av egenanställningsföretaget, genom vilket du också sedan fakturerar kunderna. Du använder egenanställningsföretagets organisationsnummer och behöver inte hantera bokföring eller redovisning. Du behöver inte heller tänka på försäkringar eller inkasso, det sköter egenanställningsföretaget, som betalar ut din lön, skattad och klar, på ditt lönekonto.
Vill du veta mer om egenanställning? På frilansfinans.se kan du läsa mer om hur det är att fakturera utan företag. Du kan också kontakta Frilans Finans Klientstöd på eller 0771- 15 10 00.